Ανεμολόγιο

Με τον όρο Ανεμολόγιο κυρίως εννοούμε αυτόν της πυξίδας εξ ου και ανεμολόγιο πυξίδας (compass card). Πρόκειται για χάρτινο δίσκο που αναπαριστά τον ορίζοντα, η περιφέρεια του οποίου υποδιαιρείται από 0° έως 360° (στην πράξη το σημείο 0° είναι το αυτό των 360°) και φέρει δύο διαμέτρους κάθετες από τις οποίες η μία δείχνει τη μεσημβρινή γραμμή με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Β (Βορράς) και Ν (Νότος) και η άλλη τη γραμμή του πρώτου καθέτου με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Α (Ανατολή) και Δ (Δύση).

Έτσι ο δίσκος διαιρείται σε 4 τεταρτοκύκλια, προς 90 μοίρες έκαστο, το πρώτο Β-Α, το δεύτερο Ν-Α, το τρίτο Ν-Ζ και το τέταρτο Β-Ζ.

Τα ανεμολόγια χρησιμεύουν εκτός του προσδιορισμού των ανέμων στη μέτρηση πλεύσεων, διοπτεύσεων, ραδιοδιοπτεύσεων, και του αζιμούθ.

Το ανεμολόγιο απαντάται σήμερα στην πράξη σε δύο κατηγορίες το ανεμολόγιο πυξίδας (compass card), και είναι αυτό που φέρεται στις πυξίδες, και το ανεμολόγιο ναυτικού χάρτη (compass rose) που φέρεται τυπωμένο σε κάθε ναυτικό χάρτη. Ο δεύτερος φέρει επίσης σημείωση με την παρατηρούμενη απόκλιση της περιοχής του χάρτη, καθώς και την ετήσια μεταβολή της.

anemologio


Άνεμος

Περιγραφή

Ψαράδικα

Αγγλικά

Β

Βοριάς ή Βόρειος

Τραμουντάνα

N

ΒΒΑ

Βόρειος - βορειοανατολικός

Γρεγοτραμουντάνα

NNE

ΒΑ

Βορειοανατολικός

Γρέγος

NE

ΒΑΑ

Βορειοανατολικός - ανατολικός

Γρεγολεβάντες

NEE

Α

Ανατολικός

Λεβάντες

E

ΝΑΑ

Νοτιοανατολικός - ανατολικός

Σοροκολεβάντες

SEE

ΝΑ

Νοτιοανατολικός

Σορόκος

SE

ΝΝΑ

Νότιος - νοτιοανατολικός

Σοροκόστρια

SSE

Ν

Νότιος ή νοτιάς

Όστρια

S

ΝΝΔ

Νότιος - νοτιοδυτικός

Οστριογάρμπης

SSW

ΝΔ

Νοτιοδυτικός

Γαρμπής

SW

ΝΔΔ

Νοτιοδυτικός - δυτικός

Πουνεντόγαρμπης

SWW

Δ

Δυτικός

Πουνέντες

W

ΒΔΔ

Βορειοδυτικός - δυτικός

Πουνεντομαϊστρος

NWW

ΒΔ

Βορειοδυτικός

Μαΐστρος

NW

ΒΒΔ

Βόρειος - βορειοδυτικός

Μαϊστροτραμουντάνας

NNW

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κλίμακα Μποφόρ Σημάδια πρόβλεψης του καιρού »

 

Psili Ammos Beach

Home50Contact50 tigr

2010 031
Rooms to hire, Beach Bar & Restaurant

Στην μαγευτική παραλία της Ψιλής Άμμου του Ποτού-Θάσου δραστηριοποιείται η επιχείρηση «Ψιλή Άμμος» του κ. Νικολούδη με πολύ επαγγελματισμό και ευθύνη απέναντι στους πελάτες του που κατακλύζουν τον πολυχώρο, δηλ, δωμάτια-beach bar-εστιατόριο, 5μηνες τον χρόνο.

 

Vieltha, Organic Olive Oil Mills of Thassos

Home50Contact50 tigr

7 img
Organic and Convensional
Olive products

The company was established in 1999, during a period when the food industry in the EU and the USA was experiencing numerous scandals (mad cow disease, dioxins etc). The disasters caused by conventional farming and its intensive mass-production rates, inspired the creation of such a company aiming to build a healthier relationship between man and nature...

tab3

tab4

tab5