Σημάδια πρόβλεψης του καιρού

Στην εποχή μας οι ψαράδες ενημερώνονται καθημερινά για τον καιρό, πριν ξεκινήσουν για ψάρεμα, ασφαλέστερα και εγκυρότερα απ' τα μετεωρολογικά δελτία που μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακόμα, με τα CB και VHF επικοινωνούν μεταξύ τους και με το Λιμεναρχείο σε περίπτωση απότομης αλλαγής του καιρού.

Τα παλαιότερα ωστόσο χρόνια, οι ψαράδες δεν έχουν το προνόμιο της έγκαιρης πρόβλεψης του καιρού, μιας και η τεχνολογία δεν έχει φτάσει την πρόοδο και την εξέλιξη που βρίσκεται σήμερα. Οι ψαράδες λοιπόν τα παλαιότερα χρόνια ήταν αναγκασμένοι να κάνουν οι ίδιοι τις προβλέψεις για τον καιρό ή για κάποια ξαφνική αλλαγή του (μπουρίνι). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν διάφορα σημάδια που ποικίλλουν: είναι είτε φυσικά στοιχεία είτε ζώα ή ακόμα και φυσικά φαινόμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια σημάδια που μάθαμε από τους ψαράδες μας.

Μπορούσαν να προβλέψουν τον καιρό παρακολουθώντας το φεγγάρι. Όταν το φεγγάρι είναι όρθιο θα έχει καλοκαιρία. Όταν όμως είναι πλαγιαστό αναμένεται κακοκαιρία. Οι ναυτικοί μας, χαρακτηριστικά λένε

"ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος".

Ακόμα, λένε ότι όταν γύρω απ' το φεγγάρι υπάρχει θαμπάδα οι ναυτικοί περιμένουν αέρα τις επόμενες μέρες. Επίσης, όταν υπάρχει "αλώνι" (κύκλος) γύρω από το φεγγάρι, θα έχει φουρτούνα. Μάλιστα γίνεται και διαχωρισμός: Όταν το "αλώνι" είναι μικρό, ο καιρός θα χαλάσει σύντομα, ενώ όταν είναι μεγάλο, αργεί να χαλάσει. Ανάλογα με τα βαρομετρικά χαμηλά, από το σημείο του ορίζοντα που θα χαθεί το πρώτο κομμάτι των κύκλων (μεγάλο αλώνι), βγάζουν το συμπέρασμα αν ο καιρός θα είναι νοτιάς ή βοριάς. Τέλος, λένε ότι αν κοντά στο φεγγάρι υπάρχει κάποιο άστρο, τότε οι ναυτικοί περιμένουν φουρτούνα. Όταν όμως το άστρο βρίσκεται μακριά από το φεγγάρι ο καιρός θα είναι καλός. Γενικότερα, όταν η νύχτα είναι καθαρή, όταν έχει ξαστεριά, ο καιρός για την επόμενη μέρα θα είναι καλός

Άλλο ένα σημάδι με βάση το οποίο προβλέπουν οι ψαράδες τον καιρό είναι τα σύννεφα και η θέση τους στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα, ένας ναυτικός μας λέει:

"Όταν βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα, 2,3 ή 5 μίλια απ' τη στεριά και βλέπουμε στον ορίζοντα, πάνω στο Ψαριό, στο Όρος (Άγιο Όρος) ή σε άλλο νησί, σύννεφα, τότε μπορούμε να ψαρεύουμε ήσυχοι, ο καιρός θα είναι καλός. Αν όμως πάνω στα σημεία αυτά έρχονται και εξαφανίζονται μικρά συννεφάκια, τότε πρέπει να φύγουμε οπωσδήποτε γιατί μέσα σε 1 ή 2 ώρες θα φέρει μπουρίνι".

Επιπλέον, ένα άλλο σημάδι πρόβλεψης του καιρού είναι οι γλάροι. Λένε λοιπόν, ότι όταν αυτοί πετούν στην ξηρά και κράζουν, τότε θα έρθει κακοκαιρία. Αντίθετα, όταν κάθονται ήσυχα στο γιαλό, η θάλασσα θα είναι ήρεμη. Οι παλιοί ναυτικοί, ακόμα, έλεγαν:

"την εποχή που ξεραίνονται τα χορτάρια τότε να φοβάσαι, γιατί είναι η εποχή για μεγάλα μπουρίνια".

Ενδεικτικά, ένας ναυτικός αναφέρεται στην πρόβλεψη του Νοτιά για τα Λιμενάρια:

Υπάρχουν μερικά σημάδια που, αν τα γνωρίζει κανείς, άνετα μπορεί να καταλάβει 80% τον καιρό. Τα σημάδια αυτά είναι τρία και, αν εμφανιστούν και τα τρία μαζί, θα έρθει 100% Νοτιάς:
  • 1ο σημάδι: πλημμάρουν τα νερά (ανεβαίνει η στάθμη τους).
  • 2ο σημάδι: το πρωί υπάρχει πάχνη.
  • 3ο σημάδι: στον Άη-Μάτη, το τρίτο βουνό της Θάσου, κάθεται ένα σύννεφο. Για τα μπουρίνια, μας λέει, έρχονται πάντοτε ειδικά το καλοκαίρι, από τη Χαλκιδική ως τον Άη-Μάτη.

Ωστόσο, ο ίδιος καιρός "δεν πιάνει" σ' όλες τις περιοχές της Θάσου. Ο αέρας πνέει με διαφορετική ένταση από περιοχή σε περιοχή. Σε αρκετές περιοχές στη Θάσο υπάρχουν φυσικά λιμάνια που δεν πιάνει κανένας καιρός και εκεί καταφεύγουν οι ψαράδες σε περίπτωση μπουρινιού, όταν η άφιξη τους σε κανονικό λιμάνι δεν είναι εφικτή, π.χ. στον Λωλού τ' αυλάκι.

Ασφαλώς, οι ψαράδες αποζητούν την μπουνάτσα έτσι ώστε να ευνοεί για ψάρεμα. Βέβαια, οι ψαράδες επιζητούν τους βοριάδες και τις φουρτούνες για να ξεκουραστεί η θάλασσα, αφού δεν θα πλέουν καΐκια και βάρκες. Με τις φουρτούνες τα ψάρια γυαλώνουν (βγαίνουν στο γιαλό) και παραμένουν εκεί. Έτσι, υπάρχει άφθονη "ψαροσύνη" για τις επόμενες μέρες. Αντίθετα, οι νότιοι άνεμοι δεν ευνοούν το ψάρεμα. Ο Μαΐστρος διώχνει τα ψάρια γι' αυτό και οι ψαράδες τον ονομάζουν "ψαροδιώχτη". Ο Σορόκος είναι ένας άνεμος που άλλες φορές μπορεί να είναι αδύνατος και άλλοτε πολύ δυνατός γι' αυτό εφιστά την προσοχή των ψαράδων. Ωστόσο, όταν φυσά λίγο αεράκι οι ψαράδες έχουν επινοήσει τρόπους με τους οποίους διευκολύνουν την εργασία τους. Παραδείγματος χάρη, ρίχνουν τη "λαδιά", δηλαδή ρίχνουν πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας μείγμα λαδιού με άμμο, έτσι ώστε αυτή να ηρεμεί.

Είναι αυτονόητο ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας, με την επινόηση τρόπων πρόβλεψης του καιρού και την ενημέρωση από τα ΜΜΕ, τα ναυτικά ατυχήματα έχουν μειωθεί. Παρόλα αυτά, και στις μέρες μας οι ψαράδες εξακολουθούν να προβλέπουν τον καιρό με τα σημάδια, με τον τρόπο αυτό που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, μιας και απ' την εμπειρία τους γνωρίζουν ότι είναι αρκετά αξιόπιστα και είναι δυνατό να τους αποτρέψουν από δύσκολες καταστάσεις, κυρίως από τα ξαφνικά τοπικά μπουρίνια που δεν μπορούν να προβλεφθούν από τα δελτία καιρού.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανεμολόγιο Το λεξικό των όρων της Θάλασσας »

 

Psili Ammos Beach

Home50Contact50 tigr

2010 031
Rooms to hire, Beach Bar & Restaurant

Στην μαγευτική παραλία της Ψιλής Άμμου του Ποτού-Θάσου δραστηριοποιείται η επιχείρηση «Ψιλή Άμμος» του κ. Νικολούδη με πολύ επαγγελματισμό και ευθύνη απέναντι στους πελάτες του που κατακλύζουν τον πολυχώρο, δηλ, δωμάτια-beach bar-εστιατόριο, 5μηνες τον χρόνο.

 

Vieltha, Organic Olive Oil Mills of Thassos

Home50Contact50 tigr

7 img
Organic and Convensional
Olive products

The company was established in 1999, during a period when the food industry in the EU and the USA was experiencing numerous scandals (mad cow disease, dioxins etc). The disasters caused by conventional farming and its intensive mass-production rates, inspired the creation of such a company aiming to build a healthier relationship between man and nature...

tab3

tab4

tab5