Θέση

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου πελάγους και βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. απέναντι από τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας, από την Κεραμωτή και τις εκβολές του Νέστου ποταμού σε βόρειο πλάτος 40° 34' - 40° 48' και ανατολικό μήκος 24° 31' - 24°47'και περίπου 10 ναυτικά μίλια από την πόλη της Καβάλας.

Το νησί έχει πλάτος 22,5 χλμ. (Δυτικά προς Ανατολικά) και μήκος 27 χλμ. Βοράς προς Νότο). Η περίμετρος του φτάνει στα 93 χλμ.

Από τη Μακεδονία χωρίζεται με τη δίαυλο της Θάσου και απέχει:

από την Κεραμωτή 8 ναυτικά μίλια
από την Καβάλα 16 ναυτικά μίλια
από τον Πειραιά 241 ναυτικά μίλια
από τη χερσόνησο του Άθω 27 ναυτικά μίλια
από τη Λήμνο 40 ναυτικά μίλια

Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι το Υψάριο, ή Βουνό της Θάσου ή Ψαριό, ύψους 1.203 μέτρων. Άλλες κορυφές είναι το Κρανίδι με 1074μ., ο Προφήτης Ηλίας με 1108 μ., ο Φανός με 744 μ., ή Τσουτσούλα με 857 μ. και άλλες μικρότερες. Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του νησιού κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Πλούσια βλάστηση, μεσογειακή, με την ελιά και τον πεύκο να κυριαρχούν, πηγές και ρυάκια καθώς και μεγαλύτεροι χείμαρροι χαρίζουν απλόχερα ότι άλλα νησιά του Αιγαίου στερούνται. Νερό και Πράσινο! Όλες Οι πλάγιες των βουνών αυτών καλυπτόταν από δάση (περίπου 9/10 της έκτασης της) γι' αυτό και λεγόταν το «δάσος πού πλέει». Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 1985 και του 1989 όμως κατέκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του πευκοδάσους. Με συστηματικές προσπάθειες των αρχών αλλά πρωτίστως των εθελοντών που πρωτοστάτησαν στο έργο της αναδάσωσης το νησί άρχισε τα τελευταία χρόνια να ξαναπαίρνει την παλιά πράσινη του ταυτότητα (Κάνε click για μια λίστα των 97 κορυφών της Θάσου). Τα παράλια της Θάσου είναι βραχώδη, πολυσχιδή και αρκετά απότομα. Λιμάνια δεν υπάρχουν παρά μόνον όρμοι και αγκυροβόλια. Ακολουθώντας τις ακτές από το βόρειο κομμάτι της προς το ανατολικό συναντούμε τα ακρωτήρια Παλαιόκαστρο και Παχύ, τα όρμο της Παναγίας (Θάσου), τον όρμο Αγ. Ιωάννης, το ακρωτήρι Βαθύ, τους όρμους Ποταμιά και Κοινύρων τα ακρωτήρια Μπάμπουρας και Σαλονικιός ή Σαπούνι, τους όρμους Λιμενάρια και Καλαβητίου τα ακρωτήρια Κεφαλάς και Πρίνος και τον όρμο Πρίνος. Στη Θάσο βρίσκονται -κοντά στα παράλια της- τα νησάκια Γραμβούσα, Κοίνυρα, θασοπούλα, Διαπόρι και Αστρίς. Στις δυτικές ακτές της Θάσου, ξεχωρίζει το μικρό ακρωτήριο του Πρίνου, το δασύλλιο, απέναντι από το οποίο είναι στημένες οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διοικητικά, η Θάσος αποτελεί έναν ενιαίο δήμο με πρωτεύουσα τον Λιμένα κι εννέα δημοτικά διαμερίσματα, Έχει πληθυσμό 16.000 κατοίκους. Τα δύο κέντρα (διοικητικά-εμπορικά) είναι ο Λιμένας στο βόρειο τμήμα του νησιού και τα Λιμενάρια στο νότιο. Σ' αυτά τα χωριά, υπάρχουν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες και σχετικά πλήρης εμπορική αγορά. Μεγάλα χωριά επίσης παρέχουν ανέσεις και υπηρεσίες όλο το χρόνο, όπως ο Θεολόγος, ο Πρίνος και η Παναγία, ενώ ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χωριά είναι τα ορεινά χωριά της Θάσου, και ιδιαίτερα τα «Καζαβίτια» (Μικρός και Μεγάλος Πρίνος), που όμως κατά την διάρκεια του χειμώνα σχεδόν ερημώνουν από κατοίκους.

Το κλίμα είναι το τυπικό κλίμα ενός μεσογειακού νησιού: το καλοκαίρι είναι ζεστό αλλά δροσεροί αέρηδες που κατεβαίνουν από το «Ψαριό» καθώς και τα δροσερά νερά της θάλασσας ευφραίνουν κατοίκους και επισκέπτες ενώ ο χειμώνας δεν είναι ιδιαίτερα ψυχρός. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία ποικίλλει από 30-35 ° C και η μικρότερη γύρω στο -8. Η μέση θερμότητα είναι 20-25 βαθμοί ενώ το μέσο ψύχος είναι 8-10 βαθμοί.

Στη Θάσο, όλες οι εποχές του χρόνου είναι όμορφες με ωραιότερη τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Η θερμοκρασία τότε κυμαίνεται σε ιδανικά επίπεδα και το τοπίο ζωγραφίζεται με χίλια χρώματα. Όποιος περιπλανηθεί άνοιξη στις πλαγιές του λόφου «Κανταρές» (δεξιά από το Καζαβίτι και μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα) δεν πρόκειται να το λησμονήσει ποτέ. Απολαυστικά εξάλλου είναι το καλοκαίρι τα αεράκια που έρχονται τόσο από τα ορεινά όσο και από τη θάλασσα για να δροσίσουν το νησί ενώ το χειμώνα, το Υψάριο ασπρίζει από το χιόνι δημιουργώντας ένα καταπληκτικό τοπίο με δέντρα και χειμωνανθούς, που μοιάζει περισσότερο ανοιξιάτικο.

 

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Φυσικός Πλούτος »