Αξίζει να επισκεφτείτε

Μουσεία

 • Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου με συλλογές μοναδικού πλούτου και ποικιλίας από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως και τον 7ο μ.Χ.
 • Λαογραφικό Μουσείο Καλλιράχης που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο αρχοντικό του 1880
 • Tο Μουσείο Βαγή, στη Σκάλα Ποταμιάς
 • Το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου στα Βιολογικά Ελαιοτριβεία Θάσου στον Πρίνο

Εκκλησίες/Μοναστήρια/Ξωκκλήσια

 • Η μονή Αγίου Παντελεήμονα στο βουνό (υπάρχει δρόμος από το Μικρό Καζαβίτι, από τον Σωτήρα, από τις Μαριές).
 • Η μονή του Αρχάγελλου Μιχαήλ σον δρόμο από το Αστρίς προς την Αλυκή.
 • Εκκλησία της Παναγιάς στο χωριό Παναγία.Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων στην Καλλιράχη
 • Παναγίας
 • Αγίου Αθανασίου
 • Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
 • Αγίου Χαραλάμπους Αγίου Ιωάννη επάνω από το Καζαβίτι

Αυτά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν πάρα πολλά που ξεφυτρώνουν μπροστά σου σαν μανιτάρια, απόδειξη της βαθιάς θρησκευτικότητας των κατοίκων, και αξίζει σίγουρα τον κόπο να τα επισκεφτείτε και να τα δώσετε λίγο ζωή.

Παραλίες

Ποτός: μήκους 2κμ, που ξεκινά από το κέντρο του χωριού. Όμορφη και καθαρή παραλία, που συγκεντρώνει πολλή κόσμο. Καλά οργανωμένη, θαλάσσια σπορ, ιδανική για κολύμπι και περπάτημα.

Πευκάρι. 1κμ από τον Ποτό Θάσος, με καταπληκτική μεγάλη παραλία, θαλάσσια σπορ, πεύκα, καλά οργανωμένη και πασίγνωστη.

Ροσογκρεμός: 2κμ από τον Ποτό, με κάτασπρη άμμο μέσα και έξω από το νερό, δένδρα με σκιά, και σχετικά άγνωστη στους πολλούς.

Ψιλή άμμος: 4κμ από τον Ποτό, κοσμοπολίτικη, θαλάσσια σπορ, και καταπληκτική άσπρη άμμο μέσα και έξω, που είναι γνωστή στη Θάσο για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Αστρίδα: Η ομώνυμη παραλία του παλιού οικισμού σε έναν γραφικό κόλπο με γαλήνια νερά και με το νησάκι της Παναγίας στα ανοιχτά του. Κολύμπι Ψάρεμα και μακρινοί περίπατοι στις βραχώδεις ακτές του ακρωτηρίου Σαλονικιός.

Καλάμι: Μικρή παραλία στην Αστρίδα, με πέτρες μέσα στο νερό, αλλά κάτασπρα μαρμάρινα χαλίκια έξω, μοναχική, και ιδανική για ψαροτούφεκο.

Λιβάδι: Κολύμπι με τα βουνά να κρέμονται από πάνω σου, σε ένα άγριο τοπίο, που εντυπωσιάζει.

Θημωνιά: Καθαρή και όμορφη παραλία, του ομώνυμου μικρού οικισμού της Θάσος.

Aρσανάς: Δίπλα στο Λιβάδι, ο παλιός ταρσανάς του μοναστηριού, που βρίσκετε από πάνω. Μια μικρή παραλία, με πολύ πράσινο, και παγωμένα νερά να τρέχουν στην θάλασσα από τις δύο πηγές που υπάρχουν εκεί.

Αλυκή: Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά τοπία στην Ελλάδα. Δύο μικρές, και κάτασπρες παραλίες, γαλήνια θάλασσα, άμμο μέσα και έξω, παραδοσιακός οικισμός, αρχαία λατομία μαρμάρου, πεύκο, ψάρεμα.

Αγιος Ιωάννης (Μπάμπουρας): Ερημική παραλία σε ένα λιμάνι των αρχαίων, με ιστορικό ενδιαφέρον. Πεντακάθαρα νερά , όμορφο περιβάλλον, αλλά αρκετές πέτρες μπαίνοντας στο νερό.

Παράδεισος. Η καλύτερη παραλία της Θάσου που περισσότερο θυμίζει τροπικά παραδεισένια νερά. Κάτασπρη λεπτή άμμο, ρηχά νερά, καταπράσινα βουνά γύρω και κύματα που με το παραμικρό αεράκι. Ιδανική για παιδιά.

Κοίνυρα: Πράσινο τροπικό περιβάλλον, άμμο μέσα και έξω, πεντακάθαρα και ρηχά νερά, μεγάλη σε μήκος.

Γενικά, στην περιοχή της κοινότητας Θεολόγου, υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες, όπως και πάμπολλες βραχώδεις ακτές, ιδανικές για μοναχικό κολύμπι και ψάρεμα. Στην περιοχή των Λιμεναρίων Θάσος υπάρχει μία απέραντη ακτή, με κάτασπρη άμμο, μεγάλη σε πλάτος, με καθαρά νερά, ιδανική για μακρινούς παραλιακούς περιπάτους.

Μεταλλεία: Τοποθεσία με μεγάλο ενδιαφέρον. Παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας σιδηρού, καμίνιαμοναδικά σε όλη την μεσόγειο, γη σκεπασμένη με μαύρο μέταλλο, υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης και μια πεντακάθαρη και κάτασπρη παραλία.

Τρυπητή: παραλία ανάλογων διαστάσεων, πολύ γνωστή, με άμμο και χαλίκι μέσα και έξω.

Κεφαλάς: καταπληκτικά νερά, αλλά η πρόσβαση με τα πόδια είναι αδύνατη, μόνο μέσω θάλασσας μοιρείς να πας.

Ατσπάς: Μικρή παραλία στην πίσω πλευρά των Μαριών με ρηχή και ζεστή θάλασσα ιδανική για παιδιά

Λάκκος: Παραλία μπροστά στην είσοδο των Μαριών, με άμμο μέσα και έξω, αρκετά ρηχή και φιλική για τα παιδιά.

Κλίσμα: Ακτή με στρογγυλά βότσαλα έξω από την Καλλιράχη.

Η Καλλιράχη και ο Σωτήρας έχουν απέραντες ακτές πολύ μικρές σε πλάτος αλλά με όμορφη και καθαρή θάλασσα και κρυστάλινα νερά, συχνά όμως έχουν φύκια, πέτρες και βράχια.

Δασύλιο Πρίνου: μεγάλη παραλία με πεύκα, λεπτή άμμο μέσα και έξω, ρηχά νερά, ιδανική για μακρινούς περιπάτους.

Το Ραχώνι επίσης μια καταπράσινη, με λεπτή άμμο, χωρίς καθόλου πέτρες, παραλία. Πρέπει να πούμε ότι η δυτική Θάσος, δεν έχει τα μεγάλα κύματα του νότου, που στρώνουν τις παραλίες σε μεγάλο πλάτος, αλλά έχει γενικά πολύ ρηχά νερά με λεπτή άμμο, χωρίς καθόλου πέτρες μέσα στο νερό.

Ο Λιμένας έχει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου η θάλασσα και το δάσος, σχεδόν ενώνονται και όπου κολυμπάς στην σκιά των πεύκων. Η έξω παραλία είναι στενή, αλλά τα νερά καθαρά και ρηχά.

Παχύς: Ο Παχύς είναι μια όμορφη και εκτεταμένη παραλία με καταπράσινα νερά, βόρεια της Σκάλας Ραχωνίου, με δέντρα στο παρασκήνιο όπου μπορεί να παρκάρει κανείς άνετα. Επίσης, υπάρχουν ταβέρνες και μπαρ στην παραλία για όσους επιθυμούν κάτι παρά πάνω.

Γλυφονέρι: μαγική παραλία 20-30 μέτρα όλο κι όλο, με πηγές γλυκού νερού να βγαίνουν μέσα στην θάλασσα, και φυσική σκιά από τα πεύκα.

Γλυκάδι: Μεγάλη οργανωμένη παραλία με ανοιχτόχρωμη άμμο και λίγο βοτσαλάκι.

Γλυφάδα: Η Γλυφάδα είναι μια όμορφη μικρή παραλία μόλις 3 χλμ από τον Λιμένα με καθαρά ρηχά νερά

Παπαλιμάνι: Είναι μία μικρή παραλία 5 χλμ έξω από τον Λιμένα με ρηχά καταγάλανα νερά ιδανική για όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος μέσα στα πεύκα για να απολαύσουν τον ήλιο και το μπάνιο τους.

Μακρύαμμος. Η πιο όμορφη παραλία του Λιμένα, σε όμορφο περιβάλλον, με το δάσος γύρω της, σε έναν όμορφο κόλπο, με ρηχά νερά, λεπτή άμμο και πολλή καλή οργάνωση.

Σαλιάρα: Η Σαλιάρα βρίσκετε μεταξύ της Μακρύαμμου και της Βάθης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Λιμένα στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η Σαλιάρα είναι ένα θαύμα της φύσης, τα πράσινα νερά της και η ολόλευκη άμμος της θα σας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά. Όπως και στη Βάθη η πρόσβαση θέλει προσοχή, καθώς ο δρόμος είναι χωμάτινος με αρκετές δυσκολίες.

Βάθη: Από τις καλύτερες παραλίες της Θάσου, ήσυχη με γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο.

Χρυσή άμμο (Golden beach): Σε έναν μεγάλο κόλπο, είναι η παραλία που μοιράζονται δύο χωριά. Στην μία άκρη η σκάλα Παναγίας και στην άλλη η σκάλα Ποταμιάς. Μεγάλη και πλατιά, καταπράσινο περιβάλλον, καλά οργανωμένη, ιδανική για παιδιά, κολύμπι με φόντο το όρος Υψάριον.

Πηγή των κειμένων για τις παραλίες: gothassos.com | Thassosguide

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χρήσιμα Τηλέφωνα