© philoxenous.com © philoxenous.com © philoxenous.com

Λιμένας

Η κωμόπολη της Θάσου (ή Λιμένα, όπως αποκαλείται από τους Θάσιους) είναι χτισμένη στο μυχό ενός κόλπου, ανάμεσα στα ακρωτήρια Εβραιόκαστρο, στα ανατολικά και Παχύ στα δυτικά

Ο Λιμένας αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Θάσου. Εδώ βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα τουριστικών και άλλων ειδών, Τράπεζες, Τελωνείο, Λιμεναρχείο, αστυνομία, γραφεία ΟΤΕ, ΕΛ.ΤΑ και ΚΤΕΛ. Η κωμόπολη του Λιμένα παρουσιάζει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον και από αρχαιολογικής απόψεως, τόσο για τα σωζόμενα ερείπια που αποκαλύφθηκαν, όσο και για τα πλούσια ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο της

Τα σπίτια του είναι χτισμένα με μία περίεργη ρυμοτομία: χαρακτηριστικό είναι πως αναγκάζεσαι να κάνεις με το αυτοκίνητο μια περίεργη διαδρομή για να φτάσεις στο κέντρο της πόλης που είναι το παλιό και το νέο λιμάνι. Απλώνονται σε μια επίπεδη καταπράσινη έκταση. Κέντρο της κίνησης είναι η κεντρική της πλατεία που ανοίγεται μπροστά στο λιμάνι της, όπου επικρατεί μόνιμα κίνηση, καθώς σε αυτό "πιάνουν" τα φεριμπότ που έρχονται από την Κεραμωτή (5,6 ν.μ.) και από την Καβάλα(16 ν.μ.). Εδώ βρίσκεται και το παραδοσιακό διώροφο κτίριο του Δημαρχείου.

Αριστερά του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται η είσοδος της αρχαίας αγοράς και κοντά της, η παλιά εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κτισμένη το 835 Μ.Χ πάνω σε λείψανα αρχαίων κτιρίων, ενώ, στο μέσον περίπου της προκυμαίας, υψώνεται το μετόχι της μονής Βατοπεδίου ένα διώροφο κτίριο του 19ου αι. που ονομάζεται Καλογερικό, σύμβολο του Λιμένα.

Προχωρώντας στο εσωτερικό του Λιμένα, φτάνουμε στην κεντρική του πλατεία, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και, κοντά σ' αυτήν, λείψανα από μωσαϊκό κατοικίας του 2ου αι. μ.Χ. Η μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, χτίσμα μάλλον του 6ου αι. μ.Χ. σύμφωνα με τα πρότυπα των βασιλικών της Κωνσταντινούπολης, είχε ανεγερθεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ρωμαϊκού οικισμού, στον οποίο ανήκε και η κατοικία με το τμήμα του μωσαϊκού που σώζεται ανατολικά της αψίδας του ιερού.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας υψώνεται αρχοντικό του 19ου αι. με εντοιχισμένες ανάγλυφες επιγραφές.

Ο Λιμένας εδώ και πολλά χρόνια κρατά στα χέρια του τα ηνία της τουριστικής ανάπτυξης. Λίγο ο αρχαιολογικός πλούτος, λίγο η φυσική ομορφιά της περιοχής (είναι από τα λίγα σημεία του νησιού που πέρασε αλώβητο από τις μεγάλες πυρκαγιές του 1985, 1989, και 1993 που κατέκαψαν το νησί). Μεγάλη πληγή στο φυσικό κάλλος οι τρύπες από τα λατομεία εξόρυξης μαρμάρων που είναι πολλά σ’ αυτή τη περιοχή. Κάποια στιγμή οι κάτοικοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την αλόγιστη εκμετάλλευση του υπεδάφους του νησιού, γιατί αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν εις το διηνεκές.

Η ύπαρξη καλών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Καταλύματα, σίτιση, διασκέδαση και ψυχαγωγία για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Η αγορά του λιμένα επίσης μπορεί να καλύψει ότι ανάγκη έχετε.

Μπορείτε να επισκεφτείτε μαγικές παραλίες για κολύμπι σε πολύ μικρή απόσταση είτε προς το Ραχώνι (Γλυφονέρι, Γλυφάδα, Παχής κ.ά) είτε προς την άλλη πλευρά που βρίσκεται η παραλία της Μακρύαμμου, μια ακόμη πανέμορφη παραλία των Β.Α. παραλίων του νησιού, όπου φτάνουμε μέσω μιας διακλάδωσης 2 χλμ. δεξιά από την εθνική οδό, 1 χλμ έξω από τον Λιμένα.

Η Μακρύαμμος βρίσκεται στο μυχό ενός όρμου που περιβάλλεται από καταπράσινα πεύκα. Διαθέτει ξενοδοχείο, μικρό μόλο, όπου αγκυροβολούν μικρά πλεούμενα, αλλά και πεντακάθαρη παραλία με χρυσή άμμο, ιδανική για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας.

Σαλιάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ραχώνι - Σκάλα Ραχωνίου - Άγιος Γεώργιος »