Ραχώνι - Σκάλα Ραχωνίου - Άγιος Γεώργιος

Οδηγώντας προς τα δυτικά, με αφετηρία το Λιμένα, περνάμε πρώτα από τις όμορφες βόρειες ακτές της Θάσου, όπου οι παραλίες Άγιος Βασίλειος, με πλατάνια, ψιλή άμμο και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου (κτισμένο δίπλα στη θάλασσα), Νυστέρι, Γλυφάδα, Παπαλιμάνι, και Παχύ, με πεύκα που αγγίζουν σχεδόν το κύμα, για να φτάσουμε στη Σκάλα Ραχωνίου που αποτελεί το επίνειο των μεσόγειων χωριών Ραχώνι και Αγ. Γεώργιος (Βουζ) που βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. προς το εσωτερικό του νησιού. Η Σκάλα Ραχωνίου διαθέτει λιμάνι με όμορφη προκυμαία. Από εδώ αρχίζει η όμορφη παραλία Ραχωνίου με την απέραντη αμμουδιά και τις γραφικές ψαροταβέρνες, αλλά και η διακλάδωση που οδηγεί στα χωριά Ραχώνι και Αγ. Γεώργιος. Πρόκειται για δύο ήσυχα, γραφικά χωριουδάκια, κατάλληλα για όσους επιζητούν την ηρεμία και την ξεκούραση.

Στο χωριό Ραχώνι, όπου βρίσκονται πολλές μοναστικές ιδιοκτησίες της αθωνικής πολιτείας (τα λεγόμενα Βακούφια), παραδοσιακά αρχοντικά, ταβέρνες και καφενεία, θα επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη το 19ο αι. σε μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στα πλατάνια, κοντά σε μια ρεματιά με κρυστάλλινα νερά, στην άκρη του χωριού.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου οπότε και, μετά τη λειτουργία, γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας, το περίφημο "Κουρμπάνι" ή "Κλουμπάνι", κατά το οποίο προσφέρεται μοσχαράκι στιφάδο. Το χωριό φημίζεται για την παραγωγή λαδιού, καθώς και για το μέλι του, το ανθόμελο και το γλυκό κουταλιού καρυδάκι. Λέγεται μάλιστα ότι οι ελαιώνες του Ραχωνίου μαζί μ' αυτούς του Πρίνου είναι οι αρχαιότεροι στο νησί και πολλά δέντρα είναι παραπάνω από 900 χρονών.

Το σημερινό χωριό Αγ. Γεώργιος, όπως και μέρος του Ραχωνίου, προέρχεται από το ομώνυμο χωριό που παλιά ήταν χτισμένο στο βάθος του νησιού, σε μέρος απρόσιτο στις επιδρομές των πειρατών. Αργότερα, όταν πλέον είχε περάσει κάθε κίνδυνος επιδρομών, οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στη σημερινή του θέση. Στο παλιό εκείνο χωριό του Αγ. Γεωργίου (και όχι στο σημερινό) μεγάλωσε ο Μωχάμετ Άλι, από ελληνική οικογένεια. Εκεί βρισκόταν και η παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Μια νέα, λιθόκτιστη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου έχτισαν οι κάτοικοι του χωριού στη σημερινή του θέση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λιμένας Πρίνος - Σκάλα Πρίνου »