Μέλι: Το νέκταρ της φύσης

 

Το μέλι είναι, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η κυριότερη φυσική γλυκαντική ύλη. Αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι τονωτικό. Αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

"Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου
και το φάρμακο σου η τροφή σου ..."
Ιπποκράτης

Το μέλι είναι, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η κυριότερη φυσική γλυκαντική ύλη. Αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι τονωτικό. Αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει έχουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την θρέψη και είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων. Οι ευεργετικές ιδιότητες του δεν τελειώνουν εδώ: Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Επίσης βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Το μέλι υπερέχει σαφώς έναντι της ζάχαρης, η οποία είναι χημικό προϊόν και έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, το μέλι είναι 100% φυσικό προϊόν και προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών, ένα γλυκό υγρό που εκκρίνουν τα άνθη, για να προσελκύσουν την μέλισσα. Κατά την διαδικασία παραγωγής μελιού, οι μέλισσες προσθέτουν σε αυτό τις αδενικές τους εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θρεπτική του αξία. Οι φυσικοί αντιβιοτικοί παράγοντες που περιέχει το μέλι - ινχιμπίνη κ.α. -προέρχονται είτε από τα φυτά, είτε από τον οργανισμό των μελισσών.Από τα πευκοδάση και τα λουλούδια της Θάσου

Η Θάσος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο μελισσοκομίας. Στις πευκόφυτες δασικές εκτάσεις διαβιούν χιλιάδες μελισσοσμήνη. Αν και οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων κατέστρεψαν περίπου το μισό από το πευκοδάσος της Θάσου, εντούτοις έγιναν σημαντικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με δεντροφυτεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν μαζικά οι μελισσοτρόφοι, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού του νησιού. Σήμερα, παράγονται στην Θάσο αρκετές χιλιάδες κιλά μέλι, που προέρχεται είτε από ποικιλίες δέντρων (πεύκο, έλατο κ.λ.π.), είτε από ποικιλίες ανθέων (θυμάρι κ.λ.π.).

Στην περιοχή του Πρίνου λειτουργεί ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου, που αριθμεί γύρω στους 100 μελισσοκόμους. Είναι ένα εύρωστο μελισσοκομικό κέντρο εδώ και είκοσι πέντε περίπου χρόνια. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση του μελιού από τους παραγωγούς, η τυποποίηση του και η διάθεση του στην εσωτερική αγορά, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Η τυποποίηση γίνεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, χωρίς πρόσθετα και επεξεργασίες που καταστρέφουν τα οργανικά συστατικά του προϊόντος. Θα ήταν τιμή και χαρά μας να μας επισκεφτείτε, να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να δοκιμάσετε το μέλι που παράγουμε. Τον Συνεταιρισμό θα τον συναντήσετε επί της περιφερειακής οδού Σκάλας Πρίνου - Σκάλας Ραχωνίου.

Από τον ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΑΣΟΥ
Πηγή: Εναλλακτικός Τουριστικός Οδηγός της "θασιακής"

{gallery}blog/meli{gallery}

FaLang translation system by Faboba