Τα υφαντά της Θάσου

Τα υφαντά της Θάσου, παρουσιάζουν μιαν ομοιογένεια στο είδος, στο χρώμα και στο σχέδιο. Σ' όλα τα χωριά, υφαίνουν τα ίδια είδη και με τον ίδιο τρόπο, μάλλινα και βαμβακερά. Τα χρώματα είναι πολύ φωτεινά και ζωηρά: Πράσινο και κόκκινο χτυπητό, πορτοκαλί ζωηρό, κίτρινο φαιογάλαζο και κεραμιδί σ' έντονες αποχρώσεις.

Τα σχέδια είναι αυστηρά γεωμετρικά: αστέρι, ρόμβοι κι άλλα ρομβοειδή και παραλληλόγραμμα. Υπάρχουν ορισμένα σχέδια, σε κιλίμια και σε προσκέφαλα, που τα συναντάμε σ' όλα σχεδόν τα χωριά και τα σπίτια. Μετά τα 1900, εμφανίζονται και σχέδια νατουραλιστικά, όπως λουλούδια, πεταλούδες κά. Υπάρχουν υφαντά για το στόλισμα του σπιτιού και υφαντά κοινής χρήσης, για τις ανάγκες του νοικοκυριού και της καθημερινής ζωής. Είδη διακοσμητικής υφαντικής, είναι τα προσκέφαλα και τα κιλίμια.. Τα προσκέφαλα είναι στενόμακρα, με παράλληλες περίπου ραβδωτές ταινίες στο πλάτος, που χωρίζουν μεταξύ τους με πολύχρωμες αλυσίδες, ή διακόπτονται από σχέδια. Υφαίνονται με ιδιαίτερο μπρούλιασμα. Τα κιλίμια είναι υφαντά μάλλινα, με μαύρο ή κόκκινο κόμπο και σκόρπια πολύχρωμα σχήματα σαν άστρα. Πιο συνηθισμένο είναι το κιλίμι με πολύχρωμους ρόμβους - ρομβοειδή σχήματα. Τα υφαντά είδη καθημερινής χρήσης είναι μάλλινα ή βαμβακερά. Παρουσιάζουν μιαν ομοιογένεια στο σχέδιο και στη μορφή. Αναφέρουμε απ' αυτά, τα παρακάτω:

Τα «σακλέρια». Είναι σακούλια, ντορβάδες μικροί και μεγάλοι, ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι μάλλινα, βαμβακερά ή τρίχινα, από κατσικίσια τρίχα, με δίχρωμες αλυσίδες, σε οριζόντιες ή κάθετες ραβδώσεις. Όλα έχουν κρέμασμα για τον ώμο.

Το «μεσάλ’» Είναι μια στενόμακρη πετσέτα. Μ' αυτήν σκεπάζουν το ζυμάρι, για ν' ανεβεί πριν απ' το φούρνισμα.

Το «πανούδ’» Είναι συνήθως πανί υφαντό, με μαύρες ραβδώσεις. Χρησιμοποιείται για πρόχειρο σκέπασμα του κρεβατιού ή του καναπέ, και μπορεί να μετατραπεί σε "σακλέρι".

Το «γιαμπόλ’» Μάλλινη πολύ χοντρή και ζεστή κουβέρτα που την έφτιαχναν από μαλλί προβάτου το οποίο έγνεθαν χοντρό σαν φυτίλι.