Θεολόγος © wikimedia.org

Θεολόγος

Η ιστορία του Θεολόγου ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Στην διαδρομή ανάμεσα στο Ποτό και στο Θεολόγο έχει ανακαλυφθεί  ένας οικισμός και μια νεκρόπολη που χρονολογούνται πριν από την εγκατάσταση των Παριανών στο νησί (πριν τον 8o π.Χ. αιώνα).

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα ο Θεολόγος ήταν το κεφαλοχώρι του νησιού, ενώ ακόμη και σήμερα, αντίθετα με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά, είναι ζωντανό χωριό με πολλούς κατοίκους.

Το όνομα του το πήρε στα Βυζαντινά χρόνια, αν και είχε κατοικηθεί πολύ νωρίτερα. Τότε ήταν πρωτεύουσα ολόκληρης της Θάσου, όπως επίσης και αργότερα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση, οι συνθήκες διαφοροποιούνται, δεν υπάρχει πια πειρατεία, ο μαζικός τουρισμός ανθίζει και ο Θεολόγος χάνει την σπουδαιότητα του και την πρωτοκαθεδρία στα πολιτικά πράγματα του νησιού.

Είναι χτισμένος σε μια όμορφη τοποθεσία, παρόλο που το πετρώδες σχιστολιθικό έδαφος κάνει τον επισκέπτη να την χαρακτηρίζει "σκληρή". Πράγματι, μετά την μεγάλη φωτιά του 1985 (και την αποχωμάτωση που προκάλεσαν οι έντονες βροχές του χειμώνα εκείνου)  η περιοχή απογυμνώθηκε από τα πεύκα που κάλυπταν τα πάντα και το χωριό προβάλει μελαγχολικό ανάμεσα στην πέτρα. Παρόλα αυτά, τα άφθονα νερά υπόσχονται ότι η φύση θα αναγεννηθεί δίνοντας στο Θεολόγο την παλιά του εικόνα.

Όντας πλούσιο χωριό, οι κάτοικοί του χτίσανε σπίτια υψηλής αισθητικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής. Τέτοια είναι το αρχοντικό της Ελένης Τζιάτα, το πατρικό του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και του Χατζηγιώργη που φιλοξενεί και τον πολιτιστικό σύλλογο. Το 1979 η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε τον Θεολόγο παραδοσιακό οικισμό αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια πολλά σπίτια του χωριού, μη μπορώντας οι ιδιοκτήτες τους να τα αναπαλαιώσουν λόγω της απόφασης αυτής, πουλήθηκαν σε ξένους, κυρίως Γερμανούς και Άγγλους.

Σήμερα το χωριό φημίζεται για το καλό φαγητό (ξακουστό κατσικάκι στη σούβλα) που προσφέρει στον επισκέπτη, τον γνωστό celebrity Τάσο Ιμβριώτη, ενώ στα τέλη του Ιούνη γίνεται και η αναπαράσταση του Θασίτικου Γάμου.

Πολυμέσα

http://www.youtube.com/user/vstefanu/ © Vic Stefanu
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποτός Αστρίς »