© hotelpotos.gr © hotelpotos.gr © hotelpotos.gr

Ποταμιά - Σκάλα Ποταμιάς

Η Ποταμιά είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του νησιού. Χτισμένη στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Θάσου προσφέρει ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο με έντονη βλάστηση.

Οι λάτρεις της ορειβασίας μπορούν να βρουν σε αυτό το χωριό ένα ιδανικό μονοπάτι πνιγμένο, στη κυριολεξία, μες το πράσινο που οδηγεί στο βουνό και στην κατάκτηση της ψηλότερης κορφής του, το Υψάριο. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα με ξύλινες σκεπές, ενώ δεσπόζουν οι δύο εκκλησίες, κυρίως αυτή των Άγιων Ανάργυρων που λόγω της υπέροχης τοποθεσίας στους πρόποδες του βουνού προσφέρει ηρεμία και μαγεία με τους ήχους από τα ρυάκια και το κελάηδισμα των πουλιών.
Τον χειμώνα λόγω του υψηλού της υψόμετρου το τοπίο αλλάζει και από καταπράσινο γίνεται ολόλευκο λόγω του πυκνού χιονιού που καλύπτει τις βουνοκορφές και αρκετές φορές και τον ίδιο τον οικισμό.

Ένα από το πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι το μουσείο του διάσημου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή που δημιουργήθηκε προς τιμήν του στο τόπου της καταγωγής του.

Δύο με τρία χιλιόμετρα μακριά από την Ποταμιά βρίσκεται η Σκάλα Ποταμιά που αποτελεί το παραθαλάσσιο τμήμα του χωριού. Πλαισιωμένη με πανέμορφες παραλίες και καταπράσινα νερά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε καλοκαίρι. Ο κόλπος της Σκάλας Ποταμιάς γνωστός και ως Χρυσή Ακτή είναι από τους πιο όμορφους του νησιού λόγου του μοναδικού συνδυασμού θάλασσας και βλάστησης (σε πολλά σημεία τα πεύκα φτάνουν μέχρι τις αμμουδιές). Το καλοκαίρι οι περισσότεροι κάτοικοι της Ποταμιάς μεταφέρονται στην Σκάλα αλλά τον χειμώνα το σκηνικό αλλάζει και η περιοχή μένει σχεδόν έρημη με γύρω στα 60 με 100 άτομα να μένουν ως οι μόνοι φρουροί της περιοχής.

Στο λιμανάκι της περιοχής δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Ταρσανά, χτισμένο τον 19αι. από μοναχούς του Άγιου Όρους. Η τοποθεσία του είναι ιδανική για καλοκαιρινούς βραδινούς περιπάτους γύρω από το λιμάνι και την μικρή πλατεία του χωριού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοίνηρα Παναγία »