Σωτήρος - Σκάλα Σωτήρος

Σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σκάλα Πρίνου, φτάνουμε στη Σκάλα Σωτήρα, χτισμένη κατά μήκος μιας όμορφης και γαλήνιας ακρογιαλιάς. Εδώ βρέθηκαν εγκαταστάσεις λουτρών της Ύστερης ρωμαϊκής εποχής. Κάτω από την αυλή της εκκλησίας σώζονται ερείπια προϊστορικού οικισμού που ανάγονται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Περνώντας από το χωριό , ακόμα κι αν δεν σταματήσετε να το εξερευνήσετε, πράγμα το οποίο δεν προτείνω, να σταματήσετε οπωσδήποτε στο φούρνο για να αγοράσετε ψωμί που είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε στη Θάσο. Αν και το χωριό δεν θεωρείται ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικά τα τελευταία χρόνια έχουν πολλά εστιατόρια και bars ανοίξει δίπλα στην θάλασσα και καθιστώντας το Σωτήρα μια πολύ ελκυστική πρόταση για βραδινή έξοδο.

Από εδώ, ένας δρόμος μήκους 3 χλμ. μας φέρνει στο ορεινό χωριό Σωτήρας, σε υψόμετρο 380 μετ. στους πρόποδες του όρους Ψαριό (Υψάριο). Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πάμπολλα εκκλησάκια που συναντά στις δυο πλευρές του δρόμου κατά την διάρκεια της διαδρομής. Το χωριό φημίζεται για το ωραίο, ήπιο και ξερό κλίμα του και διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά του σπίτια, την παλιά εκκλησία και την κρήνη του 1888 στην κεντρική του πλατεία. Πράγματι ο ορεινός Σωτήρας είναι το χωριό με τις μικρότερες επεμβάσεις πράγμα που το κάνει να είναι από τα πιο παραδοσιακά και ελκυστικά χωριά για να επισκεφτεί κανείς. Διάσημοι στους καλοφαγάδες κι η ταβέρνα - καφενείο του χωριού, στην πλατεία.

Camping Deadalos

Πολυμέσα

© NikanaThassos