Κοίνηρα

Τα Κοίνυρα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ανατολικής Θάσου. Το όνομα του είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Όλη η ευρύτερη περιοχή, είναι γεμάτη ευρύματα της αρχαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου. Βλάστηση πολύ πυκνή, λόγω των πολλών πηγών που υπάρχουν στις γύρω πλαγιές, δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους του νησιού. Παλαιότερα, οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν λίγοι, κυρίως ψαράδες ή κτηνοτρόφοι, στην εποχή όμως της ελαιοσυλλογής, στο μαξούλι-που λέγεται στην ντοπιολαλιά- η περιοχή έσφυζε από κόσμο. Ακόμη και σήμερα το χωριό έχει σχετικά λίγους κατοίκους, η περιοχή αναπτύσσεται όμως τουριστικά με τρόπο αλματώδη, αφού διαθέτει πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

 Στα Κοίνυρα ανήκει και το μικρό ιδιωτικό νησάκι, το Κοινυριώτικο που είναι ακατοίκητο και καλύπτεται σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνεια του, από πεύκα, αγριελιές και χαμηλή γενικότερα βλάστηση. Σώζεται ακόμη και σήμερα το σπίτι του ανθρώπου στον οποίο ανήκει το νησί. Οι παραλίες του είναι βραχώδεις και απότομες ενώ τα νερά του, λένε οι ψαράδες είναι ο πιο πλούσιος ψαρότοπος σ’ ολόκληρο το νησί. Η επικοινωνία των επισκεπτών του νησιού, γίνεται όπως παλιά με βάρκες, και οι περισσότεροι επισκέπτες είναι ψαράδες. Στη γύρω θαλάσσια περιοχή μέχρι και πρόσφατα, υπήρχαν δελφίνια.

 Τα πανέμορφα Κοίνυρα φημίζονται γενικότερα για την ηρεμία, τη γαλήνη και τα υπέροχα τοπία που προσφέρουν αλλά και για την παραλίαΠαράδεισος. Η προσέλευση στην παραλία αυτή, που σημειωτέον αποτελεί μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Ελλάδας, γίνεται μέσω ενός στενού δρόμου, που περνάει μέσα από ένα δασάκι, Το μήκος της παραλίας δεν είναι πολύ μεγάλο. Όμως η εξαιρετικά ρηχή για πάρα πολλά μέτρα και ιδιαίτερα κρύα θάλασσα (πολύ ευχάριστο για τους θερμούς μήνες) και το γεγονός ότι μόνιμα έχει κύμα, παραπέμπουν περισσότερο σε εξωτικά νησιά. Το χρώμα της θάλασσας ανοικτό πράσινο, υπάρχουν δε, και κάποια σημεία της παραλίας με βράχια γνώριμο και αγαπημένο στέκι γυμνιστών. Το δασάκι που υπάρχει ακριβώς επάνω από την παραλία, ήταν ιδανικό για κάμπινγκ και κάθε καλοκαίρι γέμιζε από τροχόσπιτα και σκηνές, πλην όμως τώρα το ελεύθερο κάμπινγκ έχει απαγορευτεί...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αλυκή Ποταμιά - Σκάλα Ποταμιάς »